Мал қорымдары – биологиялық қалдықтарды жоюдың экологиялық проблемасы

1. Биологиялық қалдықтарды жинау, кәдеге жарату және жоюдың ветеринариялық-санитариялық қағидалары (бұдан әрі "қағидалар" деп аталады) шаруашылық жүргізу тәсіліне қарамастан, жануарлар иелері, сондай-ақ жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізатты өндірумен, тасымалдаумен, дайындаумен және өңдеумен айналысатын барлық меншік нысанындағы ұйымдар, кәсіпорындар (бұдан әрі ұйымдар) орындау үшін міндетті болып табылады.

1.2. Биологиялық қалдықтар:

* жануарлар мен құстардың, оның ішінде зертханалық;

* түсік тастаған және өлі туылған ұрықтар;

* мал сою пункттерінде, салқындату аулаларында, ет, балық өңдеу ұйымдарында, базарларда, сауда ұйымдарында және басқа да объектілерде ветеринариялық-санитариялық сараптамадан кейін анықталған ветеринариялық тәркілеулер (ет, балық, жануарлардан алынатын басқа да өнімдер);

* жануарлардан алынатын азық-түлік және азық-түлік емес шикізатты өңдеу кезінде алынатын басқа да қалдықтар.

1.3. Жануарлардың иелері жануар өлген, түсік тастаған немесе өлі туылған ұрық табылған сәттен бастап бір тәуліктен аспайтын мерзімде бұл туралы ветеринариялық маманға хабарлауға міндетті, ол тексеру нәтижелері бойынша биологиялық қалдықтарды кәдеге жарату немесе жою тәртібін анықтайды.

1.4. Биологиялық қалдықтарды қайта өңдеу немесе көму (өртеу) үшін жеткізу жөніндегі міндет иесіне (фермерлік, жеке, қосалқы шаруашылық, акционерлік қоғам және т.б. басшысына, жергілікті әкімшіліктің коммуналдық шаруашылық қызметіне) жүктеледі.

1.5. Биологиялық қалдықтар қолданыстағы ережелерге сәйкес ветеринариялық-санитариялық кәдеге жарату зауыттарында (цехтарында) қайта өңдеу жолымен кәдеге жаратылады, биотермиялық шұңқырларда зарарсыздандырылады, өртеу арқылы жойылады немесе ерекше жағдайларда арнайы бөлінген орындарда көміледі.

1.6. Биологиялық қалдықтарды көмуге бөлінген орындарда (мал қорымдарында) бір немесе бірнеше биотермиялық шұңқырлар болуы тиіс.

1.7. Осы Қағидалар енгізіле отырып, биологиялық қалдықтарды жерге көму жолымен жоюға қатаң тыйым салынады.

1.7.1. Ветеринариялық-санитариялық кәдеге жарату зауыты қызмет көрсететін аймақта осы Қағидалардың 1.9-тармағында көрсетілгендерден басқа барлық биологиялық қалдықтар ет-сүйек ұнына қайта өңделеді.

1.7.2. Ерекше жағдайларда, жануарлардың дүлей зілзаладан жаппай қырылуы және оларды биотермиялық шұңқырларда кәдеге жарату, өртеу немесе зарарсыздандыру үшін тасымалдау мүмкін болмаған кезде, мәйіттерді жерге көмуге Республиканың Бас мемлекеттік ветеринариялық инспекторының, Қазақстан Республикасының басқа субъектісінің шешімі бойынша ғана жол беріледі.

1.7.3. Бұғыларды өсіру аймағында (мәңгі мұзды аудандарда) мал қорымдарын салу және жабдықтау мүмкіндігі болмаған кезде биологиялық қалдықтарды жер шұңқырларына көмуге жол беріледі. Ол үшін жайылымдарда және көшпелі табындар жолында арнайы учаскелер бөлінеді, мүмкіндігінше бұғылар бармайтын құрғақ биік жерлерде.

Биологиялық қалдықтарды су айдындарына, өзендер мен батпақтарға тастауға тыйым салынады.

1.8. Биологиялық қалдықтарды тұрмыстық қоқыс контейнерлеріне тастауға және оларды полигондар мен көму полигондарына шығаруға қатаң тыйым салынады.

1.9. Қоздырғыштармен ластанған немесе ластанған биологиялық қалдықтар:

• сібір жарасы, эмфизематозды карбункул, ірі қара малдың обасы, түйе обасы, құтыру, туляремия, сіреспе, қатерлі ісік, ірі қара мен қойдың катаральды безгегі, африкалық шошқа обасы, ботулизм, сапа, эпизоотиялық лимфангоит, мелиоидоз (жалған сапа), миксоматоз, қояндардың геморрагиялық ауруы, құстардың обасы орын, сондай-ақ мәйітті жағатын пештерде немесе арнайы бөлінген алаңдарда;

* энцефалопатиялар, скрепи, аденоматоз, висна-маэди, ет және сүйек ұнына өңделеді. Қайта өңдеу мүмкін болмаған жағдайда олар өртеуге жатады;

* бұрын Ресейде тіркелмеген аурулар өртенеді.

1.10. Биологиялық қалдықтардың 1 x 10Е-6 Кю/кг және одан жоғары дозада радиоактивті ластануы кезінде олар радиоактивті қалдықтарға қойылатын талаптарға сәйкес арнайы қоймаларда көмілуге жатады.

1.11. Осы Ережелер шарттарды анықтайды:

* мал шаруашылығы кешендерінде (фермаларда), фермерлік, жеке, қосалқы шаруашылықтарда, елді мекендерде, Жануарлар жиналатын, көшпелі (айдап өтетін) жерлерде биологиялық қалдықтарды жинау, кәдеге жарату және жою; жануарлар мен мал шаруашылығы өнімдерін тасымалдау кезінде;

* жануарлардың жұқпалы және инвазиялық ауруларының қоздырғыштарын таратпау;

* зооантропонозды аурулармен адамдардың ауруларының алдын алу;

* қоршаған ортаны ластанудан қорғау.

Қайта өңдеу

3.1. Ветеринариялық қызмет жемшөп мақсаттарына, ветеринариялық-санитариялық зауыттарда, ет комбинаттарының техникалық фабрикаттарының цехтарында, мал шаруашылығы шаруашылықтарының кәдеге жарату цехтарында қайта өңдеуге жіберген биологиялық қалдықтарды сұрыптауға және ұсақтауға ұшыратады.

Жаңа мәйіттерден қолданыстағы ережелерге сәйкес тәртіппен және құралдармен дезинфекцияланатын теріні алуға рұқсат етіледі.

3.2. Мал шаруашылықтарының кәдеге жарату цехтары тек осы шаруашылықта алынған биологиялық қалдықтарды қайта өңдейді. Басқа шаруашылықтар мен ұйымдардан биологиялық қалдықтарды әкелуге қатаң тыйым салынады.

3.3. Биологиялық қалдықтар мынадай технологиялық операциялар мен режимдерге сүйене отырып, ет-сүйек, сүйек, ет, қауырсын ұны және басқа да ақуызды жемшөп қоспаларына қайта өңделеді: ұсақталған қалдықтарды вакуумдық қазандықтарда 130 градусқа дейін қыздыру. C, нақты зарарсыздандыру 130 градуста. С 30 — 60 минут ішінде. және 70 — 80 градус температурада 0,05 — 0,06 МПа қысымда вакуум астында қайнатылған массаны кептіру. C 3-5 сағат ішінде.

3.4. Құстардың мәйіттерін, энцефалопатиямен, скрепимен, аденоматозбен, висна-маэдимен ауыратын жануарлардан алынған биологиялық қалдықтарды, сондай-ақ салмағы 3 кг-нан астам ұсақталған қалдықтарды өңдеу кезінде вакуумдық қазандықтарда зарарсыздандыру 130 градус температурада жүргізіледі. C 60 минут ішінде, барлық басқа жағдайларда — 130 градуста. C 30 минут ішінде.

3.5. Ветеринариялық маман өңдеуге жіберген биологиялық қалдықтар, 3.4-тармақта көрсетілгендерден басқа, Мұқият ұсақталғаннан кейін 2 сағат ішінде ашық немесе жабық қазандықтарда қайнатылуы мүмкін. су қайнаған сәттен бастап.

Алынған қайнатылған Жем тек фермада 12 сағат ішінде қолданылады. өндірілген сәттен бастап шошқаларды немесе құстарды тамақтандыру үшін негізгі диетаға қосымша ретінде.

01.11.2023
Қаралым саны: 41