Солтүстік Қазақстан облысы әкімдігінің ветеринария басқармасы» КММ «Жамбыл ауданының ветеринариялық станциясы» ШЖҚ МКК
Ресми интернет-ресурс
ЖОҒАРЫ ПАТОГЕНДІ ҚҰС ТҰМАУЫ

ЖОҒАРЫ ПАТОГЕНДІ ҚҰС ТҰМАУЫ

ЖОҒАРЫ ПАТОГЕНДІ ҚҰС ТҰМАУЫ – тыныс алу және ас қорыту мүшелерінің жедел зақымдалуымен және өлім-жітімінің жоғары болуымен сипатталатын ауыл шаруашылығы, синантропты және жабайы құстардың жіті вирустық ауруы. Адамдар да құс тұмауымен ауырады. Қоздырғыш – адам тұмауының А вирусына антигенге жататын вирус. Етте мұздатылған кезде вирус 300 күннен астам сақталады. Табиғаттағы вирустың негізгі көзі – жабайы құстар, негізінен суда жүзетін құстар, олар вирусты ішекте тасымалдап, оны сілекей және нәжіспен қоршаған ортаға таратады және олардан үй құстары, ең алдымен үйдегі су құстары – үйректер мен қаздар жұқтыруы мүмкін. Көшіп-қонатын құстардың көмегімен бұл ауру алыс қашықтыққа таралады. Қоздырғыштың негізгі берілу жолдары тамақ және су арқылы, оны тұтыну организмнің инфекциясын тудырады (алиментарлы берілу жолы), сондай-ақ ауруға бейім малдың ауру құстармен тікелей байланысы (ауа-тамшылы арқылы таралу жолы). Адам ауру жұқтырған және өлген құстармен тығыз байланыста болған кезде немесе жеткілікті термиялық өңдеусіз ауру құстардың етін және жұмыртқасын жеген кезде жұқтыруы мүмкін.

Клиникалық белгілері: Инкубациялық кезең 3 - 7 күн. Зақымданған құс ұйқышылдықты, түшкіруді, тынысы қарлығуды, тарақ пен сырғаның көгеруі, көз жасы ағуы, бөртпе қауырсындары, мойын мен аяқ-қолдардың салдануы, бас пен мойынның ісінуі, тұрақсыз жүріс, диарея, жұмыртқа өндірісінің төмендеуі немесе толық тоқтауы.

Құс етін емдеу әзірленбеген.

НЬЮКАСТЛ АУРУ (ПСЕВДОПЛАМЕР) – Галлин тұқымдас құстардың тыныс алу, ас қорыту, орталық жүйке жүйесінің зақымдануымен және өлім-жітімінің жоғары болуымен сипатталатын өте жұқпалы вирусты ауруы. Табиғи жағдайда Ньюкасл ауруы тауықтарда, күркетауықтарда, теңіз құстарында, қырғауылдар мен тауықтарда жиі тіркеледі. Вирустың таралу факторлары – ауру құстардан алынған жұмыртқалар, қауырсындар және үлпілдек, күштеп өлтірілген құстардың өлекселері, құрал-жабдықтар, азық-түлік төсек-орындары. Инфекция тамақ, су, ауа арқылы және сау және ауру құстарды бірге ұстағанда болады.

Инфекция қоздырғышының көзі ауру және сауығып кеткен құстар болып табылады.

Клиникалық белгілері: құстың табиғи инфекциясы кезінде аурудың инкубациялық кезеңі 2-15 күн. Дене қызуы көтеріліп, әлсіздік байқалады, құс тамақтан бас тартады, бағдарын жоғалтады, 40-70% жағдайда зобтың кеңеюі байқалады, ауыз қуысынан жағымсыз иісті сұйықтық ағып, шырыш, қан және өт араласқан сұйық нәжіс бөлінеді. Құс ашық тұмсықпен дем алады, ысқырған, сықырлаған, түшкірген дыбыстар естіледі, жүйке жүйесінің зақымдану белгілері пайда болады - мойынның бұралуы, қанаттары, құйрығы салбырауы, аяқтарының зақымдануы.

Ешқандай емдеу дамымаған. Жұқпалы қоздырғыштың таралу қаупіне байланысты науқастарды емдеу ұсынылмайды.

Алдын алудың негізгі әдісі - құстарды вакцинациялау. Алдын алу шаралары:

1. Жеке фермалардағы үй құстарын өз аулаңызда ұстаңыз.

2. Құс күтіміне арналған құрал-жабдықтар мен жемдерді үй ішінде сақтаңыз.

3. Үй құстары мен синантропты құстар (торғайлар, қарғалар, көгершіндер) және жабайы қоныс аударатын құстардың байланысын болдырмаңыз.

4. Ветеринария мамандарына олардың өтініші бойынша құстарды тексеруге беріңіз;

5. Ветеринариялық мамандардың құс тұмауының алдын алу және оған қарсы күрес жөніндегі іс-шараларды орындау бойынша нұсқауларын орындау;

6. Құстардың кенеттен өлген немесе бір мезгілде жаппай ауруға шалдығуының барлық жағдайлары, сондай-ақ олардың әдеттен тыс мінез-құлықтары туралы ветеринария мамандарына хабарлауға;

7. Мамандар келгенге дейін ауруға күдікті құстарды оқшаулау шараларын жүргізу;

8. Ветеринариялық ілеспе құжаттары болған жағдайда құс және сәндік құс етін сатып алу-сатуды жүзеге асыру.

9. Жануарлар мен құстарды ұстауға арналған аумақтар мен ғимараттарды таза ұстау, барлық үй-жайлар мен аумақтарды механикалық тазалау және дезинфекциялауды жүргізу.

Адамдарда құс тұмауының алдын алу

Жеке гигиена ережелерін, азық-түлікті сақтау шарттарын сақтаңыз (шикі тағамдарды дайындалған тағам өнімдерімен біріктіріп сақтауға рұқсат етілмейді), шикі тағамдарды өңдеу үшін бөлек асханалық құралдарды (пышақтар, кескіш тақталар) пайдаланыңыз. Күдікті ауру немесе өлі құстармен байланыста болмаңыз. Құстарға күтім жасауды, үй-жайларды және аумақтарды тазалауды осы үшін бөлінген жұмыс киімдерінде (халат, алжапқыш, қолғап, резеңке аяқ киім) жүргізіңіз. Тазалау кезінде ішуге немесе жеуге болмайды. Құс етін, жұмыртқаны және тағамға арналған басқа да құс өнімдерін рұқсат етілген сауда орындарында сатып алыңыз, құс етін және жұмыртқаны термиялық өңдеуден кейін жеңіз. Суда жүзетін құстармен және синантропты құстармен (көгершіндер, торғайлар, қарғалар, шағалалар, үйректер, құмыралар және т.б.) байланыста болмаңыз.